Самърс: Хората са притеснени от растящата инфлация

Лари Съмърс, бивш министър на финансите на САЩ

06:50 | 27 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Всяка седмица говорим за притесненията около инфлацията. Излязоха нови данни и фокусът е върху данните за пазара, някои от равновесните стойности. Какво ви казват новите данни за ситуацията с инфлацията?

За съжаление, те потвърждават притесненията, които имам от известно време. 

Наблюдава се така наречената равновесна стойност, разликата в доходността на номиналните облигации и реално индексираните облигации, които прекъснаха покачването си.

При петгодишните, например, ръстът е от над 40 базови пункта, което е доста необичайно движение за един месец. То подсказва, че хората са все повече притеснени от възможността за нарастваща инфлация и инфлация, която ще се задържи по-дълго.

Първо тя засегна едногодишните, после две годишните, а сега вече говорят за пет годишните и дори за десет годишните облигации. Това е отражение на нарастващите опасения, че ще бъдат повлияни и заплатите, ще бъдат повлияни високите очаквания, което ще създаде нещо като спирала и ще имаме трудна инфлационна динамика.

Усещането, че именно заради инфлацията потребителското доверие намалява също не помага, когато инфлацията подяжда реалните заплати на хората. Това ще направи спирането на инфлацията още по-трудно.

Опасявам се, че базата на притесненията, които изпитвам от известно време непрекъснато се разширява.