Може ли Байдън да нареди на милиони да се ваксинират, част 1

Емили Уилкинс, Bloomberg

17:53 | 15 септември 2021
Обновен: 18:11 | 15 септември 2021
Преводач: Петя Кушева

Президентът Байдън започна най-силната си пандемична акция. Заповедта му от миналия четвъртък призова за разгръщане мащаба на федералната ваксинация с изисквания за ваксиниране на 100 милиона американци.

Всички предприятия със сто или повече работници ще трябва да ваксинират или да провеждат седмични тестове на служителите си. Това означава, че близо  един милион американци, които работят в Amazon в САЩ, шест милиона, които работят в Wal-Mart, трябва да бъдат ваксинирани или да се тестват всяка седмица.

Ако работодателите не се съобразяват, компаниите могат да получат глоби до четиринадесет хиляди долара за нарушение. Всички тези усилия да се ограничи бързото разпространение на Делта варианта идват с остри критики за това, че Байдън не дава свобода на личен избор.

Министерството на труда на САЩ вече има персонал, който е отговорен да следи спазването на изискванията и предпазните мерки и сега се очаква редица работни места да ги изпълнят.

Но нека бъдем реалисти. Тук има някои големи въпроси за това как точно ще го направят и как ще проследят дали работниците имат ваксина или се тестват. Има много въпроси относно това как ще стане.

Да не пренебрегваме и големия правен въпрос, може ли президентът Байдън законово да направи това? Искам да кажа, да, персоналът е там, за да гарантира безопасността на законите. Но ключовата дума там е закони. Неща, които обикновено конгресът е измислил и разработил. 

А в този момент Конгресът не е направил нещо подобно. Много е интересно, когато погледнете това, което президентът е изложил. Много ясно, че  е седнал, говорил с адвокатите си, опитвали са се да разберат точно какви мандати биха могли да изпълнят.

Това може да е в правната сфера. Очевидно е насочено към федерални служители, федерални изпълнители, служители и болници, които ползват Medicare и Medicaid. Ще бъде много интересно да се види как се развива в компаниите със сто или повече работници, които сега ще следват тези нови стандарти.

Вижте втора част на видеото.