Може ли Байдън да нареди на милиони да се ваксинират, част 2

Професор Кери Олтоф, Институс за обществено здраве Джон Хопкинс и Емили Уилкинс, Bloomberg

17:59 | 15 септември 2021
Преводач: Петя Кушева

Това ли е правилният начин да преодолеем пандемията в Съединените щаги?

Професор Кери Олтоф, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health смята, че без съмнение това трябва да стане с ваксиниране.

Така ще се справим с този вирус, с Делта варианта, който промени играта и знаем, че има и други варианти, чакащи на вратата.

Така че наистина трябва да държим под контрол ваксинацията. Това е пътят наистина.

Но все още има няколко пропуски, които ще видим в нашето общество между хората, които са неваксинирани, а именно децата, докато все още чакаме тези ваксини.

И наистина трябва да помогнем за това и като част от плана, който Байдън посочи конкретно - предоставяне на подкрепа на американската Администрация по храните и лекарствата, FDA, така че този процес да може да се движи гладко.

Това не е само заради децата. Наистина е за предпазване на децата, но се прави и за семействата им. Семейства, които имат неваксинирани деца имат затруднения с връщане на работа отново и предпазване на  децата си у дома. Това има икономически последици. Чудите се днес ли е денят, в който ще бъда поставен под карантина с детето ми с началото на новата училищна сесия. В страната има много карантинирани.

Това е малко рисковано за президента Байдън, защото има много реален шанс това да доведе до обратна реакция.

Очевидно целта на президента е да ваксинира повече американци и икономиката да бъде напълно отворена и наистина да се възобновят нещата отново , да се върне чувството за нормалност, което нямаме отчасти поради Делта варианта. Това потенциално може да продължи с предстоящите варианти.

Така че Байдън поема малко риск тук, защото вече започваме да виждаме обратна реакция от републиканските губернатори. Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноем каза, че  ще сезира за това съда.

Чували сте и за потенциални правни предизвикателства, идващи от Републиканците. Така че изглежда като нещо, с което Байдън ще трябва да се бори в съдилищата и в компонента на отправяне на посланието също. Искам да кажа, американците, които в този момент са останали неваксинирани, не е много вероятно да бъдат повлияни само от речта на президента Байдън. И това ще причини огромна политическа реакция спрямо неговия мандат.