Спестяване на пари по интелигентен начин

Ерън Лоури, автор на Разореният милениъл

20:00 | 5 август 2021
Преводач: Петя Кушева

Концепцията на „спестовните сметки за допълнителни разходи са подценени?“ е заделяне на пари настрана без структурирана цел или срок.

Основата на планирането на личните финанси и финансовото планиране по принцип е да имате цел. След това поставяте срок за тази цел и решавате колко пари трябва да спестите на месец или годишно, за да се постигне това.

Но имаме неща, които изникват в живота, в който не сме напълно сигурни дали и кога биха могли да се случат. Но е толкова хубаво да заделяш пари настрана за непредвидени ситуации.

Само да уточним за два пъти месечния наем ли става дума? Трябва да кажа, че живея в Ню Йорк и това не възможно за доходите на моето домакинство.

Мисля, че зависи къде живеете. Чудесно е хората да имат полезни правила, но зависи от личните финанси.

Отговорите за личните финанси винаги зависят от вашата уникална ситуация и какви са вашите цели.

Бих искала да видя всички да имат 40-50 процента спестявания. Но отново това наистина не е така реалистично, особено за толкова много милениъли, които излизат от пандемия и може да са безработни или да нямат достатъчно работа.

Времето е огромен фактор. Основното е да свързвате вашия времеви хоризонт с това, с което трябва да бъдете и да обвързвате решението си колко да спестите.

Относно спестовните сметки за допълнителни разходи, съпругът ми и аз имаме две. Той е голям фен на Buffalo Bills и отделя пари настрана всеки месец в случай, че някога отиде на Супер Купата. Има заделени пари, за да може да угоди на каприза си и да отиде и да участва в това преживяване.

Но другото нещо, за което отделяме пари е възможността от раждане на дете. В момента нямаме срок за това. Дори не сме напълно сигурни, че искаме деца, но отделяме малко пари настрана всеки месец, само за да ни дадат възможността, в случай че вземем това решение да има заделена сума пари за компенсиране на разходите за бременност и раждане.

Това е нещо за което просто отделяш  допълнителни суми и често когато говоря за това какво е да спестяваш средства. Говорим за вечеря навън, за няколко коктейла на месец като номинална сума пари в общия ви бюджет, така че наистина да не влияете на другите си финансови планове, които са заложени реално.