Барозо: Страните трябва да споделят още ваксини с Covax

Жосе Мануал Барозу, съветник на Goldman Sachs, съпредседател на Комисията за реформа за устойчивост и бивш председател на ЕК

12:08 | 14 юни 2021
Преводач: Петя Кушева

Най-общо казано има известен напредък. Миналата седмица имах честта заедно с министър-председателя на Япония, да бъдем домакин на конференция на Covax, глобалната програма за разпространение ваксини. И всъщност тя надмина нашите цели. Видяхме голяма щедрост.

Но трябва да се направи повече от гледна точка на ангажимента. Първо по отношение на доставките на дозите. Държавите, които имат излишни дози трябва да споделят някои от тях.

Има огромни разлики, които могат да станат по-сериозни. Така че виждаме известен напредък и вярваме, че лидерите на страните от Г-7, най-богатите страни в света, сега трябва да направят повече .

Надяваме да има известен напредък на тази среща на върха на Г7. Видяхме и някои съобщения, направени не само по отношение на финансовите ангажименти, но и по отношение на солидарността към развиващия се свят, към страните с ниски доходи.

Вярваме, че това е пътя напред. И също така ОИСР трябва да бъде част от това чрез някои от тези мерки, които предлагаме.

Така че да, има известен напредък. Но честно казано, Франсин, не толкова, колкото бихме искали да видим. Имаме нужда от повече спешни дейстия.