Хонконг спря търговията с Next Digital

Даниел Тен Кейт, Bloomberg Хонконг

10:44 | 17 май 2021
Обновен: 10:44 | 17 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

Борсата в Хонконг спря търговията на акциите на Next Digital дни след като властите замразиха активите на основателя Джими Лей.

Конфискацията стана след като Лей и още 9 продемократични активисти се явиха пред съда в понеделник по обвинения в организиране на неразрешен митинг през октомври 2019г.

Лей в момента излежава 14-месечна присъда в затвора заради участието си в два неразрешени митинга през 2019г.

Той е разследван и от Министерството на националната сигурност по обвинения за сътрудничество с чужди държави и създаване на риск за националната сигурност.

Властите в Хонконг използват законите за сигурността, за да правят практически каквото си искат и добавят риск за инвеститорите.

Предстои да видим дали конфискуването на активи ще засегне по-масово инвеститорите. Джими Лай е в затвора от известно време, не е голяма изненада, че това се случва в момента с него.

Но има проучвания от AmCham – американската търговска камара, които показват, че 40% от техните членове обмислят да напуснат града точно заради това.

Като цяло правните усложнения от Закона за националната сигурност може да засегнат бизнеса.

Това се забелязва в събитията от последните няколко години след продемократичните протести през 2019г – как Пекин се опитва да се наложи.

Не е ясно дали ще има по-широк отзвук, но определено всяка конфискация на имущество променя възприятието на Хонконг като финансов център в глобална перспектива спрямо Сингапур и Ню Йорк и Лондон.

Забелязваме от известно време този тренд.

Инвеститорите вече практически си правят сметките да се оттеглят от Хонконг, както и от операции на континента. Практически, ако се забележи някакъв риск, значи е времето е настъпило.

Не е ясно колко силно и колко далеч се простира това усещане и как се отразява на другите инвеститори.

Ако правиш бизнес с някого, който става обект на Закона за национална сигурност, определено се появява риск.