Дубай няма да отменя Експото, част 1

Реем Ал Хашими, генерален директор на Експо 2020 Дубай и министър на международното сътрудничество

11:05 | 10 май 2021
Преводач: Петя Кушева

Очакваме откриването на 1 октомври, 2021 г и все още се надяваме да привлечем 25 млн посетители за шестте месеца, през които ще трае изложението.

Днес съм по-оптимистично настроена, отколкото миналия път, когато се срещнахме. Но сме и много практични, много отговорни и искаме да го направим безопасно.

Ако тази международна среща за планирането в Дубай говори нещо, то тя показва какви са способностите ни и съвестта ни да съберем всички заедно по безопасен и отговорен начин.

Ваксинациите са много позитивна стъпка напред. Виждаме как определени пазари наистина успяват добре да се справят с това. ОАЕ е сред най-масово ваксинираните страни в света и достатъчно скромна, но все пак не е достатъчно да си домакин на Световно Експо само защото населението е ваксинирано. Очакваме по-голямо възстановяване в по-глобален план.

Продължаваме да сме сигурни, че водовъртежите на Ковид ще се надигат и утихват и през следващите 4-5 месеца, както става от самото начало на това трудно пътуване. Нещата продължават да са непостоянни. Хората сега реално са повече фокусирани върху вариантите, вместо върху географските локации. И както знаете вариантите се придвижват по различни места.

Въпреки това към днешна дата разбираме, че ваксинациите са в състояние да потушат вариантите, които възникват и наистина се надяваме, че можем да продължаваме с тази позитивна тенденция и да успеем да ваксинираме колкото е възможно повече хора. Не само заради Световното Експо, а и заради световното здраве по принцип.