Merck: Лицензирането на ваксини е рисковано

Джули Гербърдинг, вицепрезидент на Merck & Co.

21:30 | 9 май 2021
Преводач: Мария Попова

Трябва да разберете, че ваксините са доста по-сложни препарати от хапчетата. Едно нещо е ние доброволно да предоставим лицензи за производство на малки молекули за лекарства за пиене, но ваксините са нещо сложно. Дори и в среда без опит като тази на Merck ще е истинско предизвикателство да се произвеждат ваксини. А да започнеш от нула, да дадеш лиценз на някой, който не го е правил до сега или използва различна формула отнема време, много е рисковано и много трудно.

Възприетият в момента подход е да се ангажират колкото е възможно повече световни производители на ваксини и в процеса да се включат хора с опит. Това е най-бързият начин да се създадат безопасни и надеждни доставки. И това се прави – в цял свят се формират партньорства. Това не става толкова бързо, така че дозите да достигнат до местата, където са най-нужни в най-кратки срокове. Но нещата се случват и това ми дава надежда, дава надежда на хората, които все още очакват ваксината си.

Препятствия има във всеки етап от процеса. Да, суровините и активните съставки във ваксинния препарат определено не са в изобилие, защото се търсят от всички. Дори спринцовките и шишенцата създадоха проблеми. Но по-важно от реалния брой дози, които можем да произведем е сложността на дистрибуцията, а оттам и как да стигнат ваксините до всички хора, особено до уязвимите групи, които се нуждаят от тях.

Много страни никога не са имали имунизационна програма за възрастни, така че там няма система, а вероятно, и това е важно, няма доверие. Така че, имаме да свършим много работа по целия процес, така че ваксините реално да бъдат поставени на нуждаещите се.