Китай с остра реакция към страните от Г7

Вони Куин, Bloomberg

15:26 | 7 май 2021
Преводач: Антон Груев

Китай реагира остро на комюникето след срещата на Г7, в което бяха отправени серия критики, включително връзките с Тайван и отношението към уйгурите. Китайското външно министерство призова западните страни да спрат да се месят във вътрешните работи на други държави и да обърнат внимание на собствените си проблеми. По-рано Пекин спря икономическият диалог с Австралия и разкритикува Нова Зеландия заради обвиненията за нарушение на човешките права. 

САЩ ще засилят силите за отбрана на Украйна в отговор на това, което наричат агресивните и дестабилизиращи действия на Русия. Държавният секретар Антъни Блинкен се срещна с украинския президент Владимир Зеленски в Киев и призова Москва да спре опитите да изпраща войници по границата с Украйна. Блинкен заяви, че посещението е било с цел затвърждаване на ангажимента за партньорство с Украйна. 
Пентагонът заяви, че падането на подкрепяното от американците правителство в Афганистан не е неизбежно след като американските войски се изтеглят от страната. Началник щаба на Съвместното командване заяви пред журналисти, че не могат да изключат възраждане на талибаните, американците ще търсят начини да обучават афганистански сили за сигурност в трети страни. Президентът Байдън заяви, че на 11 септември ще приключи най-дългата война за Америка. 

Участниците и делегациите на Олимпийските игри в Токио ще получат ваксини срещу Ковид-19 дарени от Pfizer и BioNTech докато организаторите подготвят  форума през това лято. В изявление, Международният олимпийски комитет обяви, че е подписал споразумение с производителите на ваксини. Първите доставки се очакват в края на месеца. От МОК няма да задължават спортистите да се имунизират преди да участват на игрите.