Eastspring очаква по-ниска от обявената данъчна ставка в САЩ

Нупур Гупта, мениджър портфейл в Eastspring Investments

14:22 | 23 април 2021
Преводач: Мария Попова

Честно казано, обявеното вчера увеличение на данъка върху капиталовите печалби беше напълно очаквано, тъй като е известно, че президентът Байдън ще увеличи данъчните ставки, за да финансира инфраструктурния си план. Все още има много неизвестни какъв ще е крайния резултат, защото предстои гласуването в Сената, а предвид минималното мнозинство, което имат демократите налице е значителна вероятност в крайна сметка ставката да е по-ниска от обявената вчера.

Според нас, това не саботира възстановяването на финансовите пазари. Изглежда настроенията на пазарите са сравнително напрегнати и затова всяка негативна новина може да доведе до консолидация в краткосрочен план. Но в среднострочен план, оптимизмът по отношение на глобалните пазари ще надделее.

Определено оценките може и да изглеждат пресилени, но те си остават такива в доста продължителен период от време. Основната причина да влагаме много и да сме оптимисти за глобалните финансови пазари е валидна за последните 5-6 месеца и тя е във фундаментите.

Възстановяването на печалбите, надвишаването на прогнозите всичко сочи към позитивно развитие.

Забелязва се и доста значителен ръст в икономическите данни – намаляване на безработицата, подобряване на продажбите на дребно, а и налице са значителни спестявания на домакинствата, които в момента са в банковите им сметки, но предстои да бъдат похарчени.

Въпреки оценките, ние смятаме, че финансовите пазари могат да се повишат. Бих подчертала, че през последния месец, Eastspring понижи оптимистичните си очаквания, отчасти заради настроенията, които следим и намираме за леко напрегнати и според нас има изтегляне на печалби, но всичко това не променя сърцевината на позицията ни, която е позитивна.