СТО трябва да се реформира: Нгози Оконджо-Иуеала, част 2

Нгози Оконджо-Иуеала, генерален директор на СТО

11:39 | 2 март 2021
Автор: Петя Кушева

Има много голямо желание да се реформира системата за уреждане на спорове чрез апелативния орган. Знам, че администрацията на Байдън все още има проблеми с нея като предишните администрации. Има някои основателни критики относно начина, по който тя функционира. Всички търговски министри, с които говорих имат желание, както и посланиците, да видят добра реформа на тази система.

Всички можем да се споразумеем за това. Дали ще е лесно? Отговорът е не, защото ако беше лесно, щеше да е направено вече. Но можем да изработим подход и работна програма, които да обединят всички около масата.

Бих казала, че както Китай, така  и САЩ са членове на СТО и ако се съсредоточим върху използването на многостранността за решаване на нашите проблеми, искаме СТО са осигурява равни условия на прозрачност и конкуренция.

Китай е член на СТО и ако всички можем да се обединим, за да укрепим многостранността и се опитаме да разрешим проблемите си чрез тези многостранни институции и подходи, тогава мисля, че това може да е добър начин да започнем да атакуваме някои от проблемите, за които членовете като САЩ, Китай и всички други са притеснени.

Един добър генерален директор на СТО не може да коментира двустранни въпроси. Това, което мога да кажа за американските мита срещу китайския внос е, че ако се фокусираме върху укрепването на СТО, можем да разрешим много проблеми между страните чрез тези многостранни правила и подходи.

Това би трябвало да е неразделна част от решението и би помогнало, ако имахме силна, реформирана СТО, която също би помогнала на Китай и САЩ.

И двете страни са се възползвали от многостранна система за търговия, която е честна, позволява конкуренцията и осигурява равни условия.

Трябва да се стремим отново да се върнем там.