Придирчивият избор на акции се завръща, част 2

Стив Ратнър, председател на Willett Advisors

13:00 | 15 февруари 2021
Обновен: 14:34 | 15 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Може би аз съм по-скоро съгласен с Уорън Бъфет, когато става дума за индивидуални инвеститори. Но бих се съгласил и с Афсане в известна степен. Първо, смятам, че когато говорим за действията на правителството и за стимулите трябва да кажем, че това което стимулира настоящия пазар са лихвените проценти.

Когато дивидентите от S&P са по-високи от доходността по 10 годишните облигации, за хората е лесно да си кажат: защо да не взема дивидент от S&P плюс известно покачване? Така че, когато говорим за пазара, едно от нещата, които следим е дали лихвените проценти няма да започнат да се покачват. Високите лихвени проценти са враг на пазара.

Що се отнася до постоянното покачване на оценките, интересното е, че корпоративните печалби се представиха доста добре през този период. През настоящия сезон на отчетите, 70-75% от компаниите се представят по-добре от очакваното. Така че, много от тези компании имат реални печалби.

И трето, когато разговаряме с управителите – знаете, че голяма част от парите ни се управляват от специализирани фондове, забелязваме невероятен ентусиазъм, невероятен оптимизъм по отношение на пазара.

В допълнение към лихвените проценти и добрите печалби, това което нашите управители отбелязват са 1,6 трилиона долара ръст в търсенето заради значителните спестявания, за които говори и Лари Съмърс.

Мнозина от нас очакват тези пари да навлязат на пазара, когато вирусът затихне и повече хора се ваксинират и могат да направят много неща, които не са правили, а вече имат пари да ги направят.