САЩ ще остане суперсила

Лорънс Съмърс, бивш американски финансов министър

14:17 | 15 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Как само ми се искаше да не бях прав. Мисля, че вирусът вероятно е най-значимото събитие от 21 век.

Мисля, че вече се доближаваме до края му, поне в развитите страни, но то ще продължи да хвърля сянка върху света. Историческото значение на ковид ще бъде, че Азия успя да се справи успешно с него, а Западът, не успя.

Освен това, вирусът ускори тенденциите, които ни караха да се вълнуваме или да се тревожим.

Всички ще работим с много повече информационни услуги по-скоро, отколкото сме си представяли.

Повечето от нас свързваха Zoom със съвсем различно нещо преди година и половина. Днес, това приложение промени начина ни на работа. И както с много други неща, тази промяна беше много по-трудно за хората с по-ниско образование и хората с по-ниски доходи, от тези, които имат повече късмет.

Смятам, че освен това вирусът ще промени географските фактори.

Поради много причини се тревожех от перспективите на град Ню Йорк, но сега се тревожа още вече след като ковид изигра ролята на катализатор за спада на населението му.

Предполагам, че когато хората пишат историята на 21 век, незаивисмо дали тя ще е икономическа, геополитическа или социална, има много голяма вероятност този момент да се смята за повратен.

 

Вижте, мисля, че с право отделяме много внимание и се тревожим за надпреварата си с Китай в икономическо и технологично отношение. Но е погрешно да се правят абсолютни твърдения и прогнози.

В книгата на моя чичо Пол Самюълс от 1960 пише, че Русия ще задмине САЩ до 80те години.

Ако погледнем назад, това твърдение изглежда смехотворно. Много от нещата, които бяха казани в края на 80-те и началото на 90-те за зараждащата се мощ на Япония също изглеждат смехотворно от сегашна гледна точка.

Ще могат ли Съединените щати да се конкурират с Китай и да останат световна суперсила?

Да, по-големи ли са предизвикателствата, с които се сблъсква нашата система сега спрямо 10 години по-рано – абсолютно.

По-големи ли са отколкото очаквахме да бъдат преди 10 години – абсолютно. Изискват ли от нас да развиваме нови технологии, образованието и ифраструктурата?

Отчасти това е причината да се тревожа толкова много за бюджетна стратегия, която се гради основно върху изпращане на чекове на хората. Така няма да изградим капацитета си да се борим с Китай.