Какви са плановете на Байдън в здравеопазването

Аликс Стийл, Bloomberg

13:03 | 21 януари 2021
Автор: Силвия Грозева

Има много подходи към здравната политика, но аз избрах четири от тях, защото очаквам Уолстрийт да го интересуват най-много.

Първо, Medicare за всички. Здравното осигуряване от люлката до гроба, за което се говори много повече в пандемията.

Второ – цената на лекарствата. Има различни подходи за администрацията по този въпрос. Един от тях е да ги следи, а правителството може пряко да договаря цените на лекарствата.

Трето – евентуално разширение на ACA – Законът за достъпната медицинска помощ.

Отново – много различни части от администрацията биха могли да работят за разширяване на това покритие. За някои това е добро, а други – не, имам предвид компаниите.

Четвъртият слон в стаята е публичният план, който ако бъде отделен от закона за достъпнан медицинска помощ, би довел до огромна промяна на пазара на здравни услуги.

Определено потенциално ще доведе до повече конкуренция за тези частни застрахователи, които ще са принудени да намалят цените.

Хората ще имат възможност да избират дали да вземат здравното покритие от работодател или да минат на държавния план.

 

Bloomberg Intelligence има една страхотна графика, която включва всички сектори и какви са законите или потенциалните нови закони в тяхна полза или срещу тях. Дали са позитивни или негативни. Показва се и вероятността да бъдат одобрени.

Могат да направят няколко неща – например да договарят директно цените на лекарствата.

Нещо друго, което могат да въведат са автоматичните намаления по Medicare. Фармацевтичните компании, които увеличават цените си по-бързо от инфлацията ще трябва да се обръщат към Medicare.

Това би навредило на фирми като Regeneron, Roche, Amgen, J&J и други, но те са с най-голяма експозиция.

Другото е да решат въпроса с изписаните лекарства в секция D на Medicare. Това също ще навреди на аптеките. Да се договарят директро с фармацевтичните производители като изключат посредничеството на аптеките.

Пазарите миналата година гледаха на здравеопазването като на сектор-убежище. Това беше миналата година.

Сега има отделни движения, например Pfizer в търговията с ваксини.

В списъка с приоритети къде е здравеопазването? Всички говорят за Covid и стимули. За възстановяване от Covid и след това стимули.

Така че къде е здравеопазването във всичко това?

Доста по-надолу в списъка.

Не е непременно оценено.

Ще говорим по-късно, но и нещо друго не е оценено – данъците, които може да се увеличат много по-бързо и ще имат голямо влияние за най-различни сектори.