Робърт Майкъл очаква 2021 да е предизвикателство за Фед

Робърт Майкъл, главен ивестиционен директор в JPMorgan Asset Management

17:00 | 15 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Мисля, че тази година ще е истинско предизвикателство за Фед. Йоахим Фелс от Pimco е прав, налице са основните последици и ще видим инфлация, която при настоящите темпове ще достигне почти 2,5%.

Ние виждаме пет значими двигателя на растежа през тази година.

Първо, имаме ваксина, която ще доведе до постепенно отваряне, каквото нямахме отдавна, така че дори не знаем как изглежда нормалната икономика.

Има невероятни парични облекчения, налице е закона за 900 милиарда долара стимули. Свидетели сме на Синя вълна, която контролира двустепенния процес по съгласуването на бюджета. Ще видим кави точно стимули ще се приемат.

И накрая, преднамерено или не, Фед се превърна в институцията, която осъществява съвременната монетарна теория.

Докато изкупуват количествата държавен дълг, изкупуван и в момента те ще позволят на правителството да емитира трилиони и трилиони дълг без да бъде наказано от пазарите.

Смятам, че това ще даде тласък на растежа до ниво, което за 2021 ще бъде много близо до нивото на БВП от 1984, а именно 7,3%.

Не знам дали ще стигнем до там, но е много вероятно до достигнем 6%.

Като вземем предвид този растеж, базовите последици и шока по отношение на доставките, който все още е налице то можем да прогнозираме инфлация близо до 3%.

Мисля, че това е голямо предизвикателство за Фед, но когато мине време, ще видим как се е възстановила икономиката, какво означава „нормалност“ занапред, доколко е намаляла попастта в производството – все големи проблеми, но темпове на растеж от 6% или повече ще запълнят пропастта в производството доста бързо.