UBS: Китай е страхотно място за изпитание на дигиталните способности

Аксел Вебер, председател на UBS Group

10:29 | 13 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Китай продължава да се възстановява с добър темп и с допълнителното отваряне, което беше решено според последния 5-годишен план, това е златна възможност за много международни банки, включително и нашата.

Ако погледнем миналата година, имаше огромен брой листвания на китайски компании на борсата в Хонконг.

Това е тенденция, която дори се ускорява от настоящата среда.

Нашият отдел за инвестиционно банкиране е добре позициониран, за да предпази своя водещ франчайз там.

Искаме да развиваме повече местни възможности на отдела за управление на активи, за да привлечем инвестиционни решения базирани на инвестиции от Китай за глобалните клиенти на UBS.

Разбира се при управлението на активи има огромна възможност да бъдем избрани за тази задача от огромен брой заможни китайски клиенти, които искат да инвестират в международен план и да влагат парите си както на континентален Китай, нещо, което можем да улесним, но също и в чужбина.

А и така ще предоставим повече експозиция към Китай на клиентите на този отдел от целия свят.

Така че като чуждестранна за Китай банка преследваме модел на работа насочен от Китай към целия свят и до сега това ни носи страхотни резултати.

 

Рентабилността е нещо, което трудно можем да отчетем.

Не става въпрос само дали китайският бизнес като отделна единица има нетен принос към  печалбата ни.

Става дума за нашето холистично предложение към клиентите ни. И в този смисъл, той беше печеливш през цялото време, докато инвестирахме в Китай.

Имаме способности за консултация на клиенти, инвестиции на портфейли и избор на портфейли чрез виртуална комуникация.

Тази част от бизнеса ни стана по-добра.

Китай е страхотно място за изпитание на дигиталните способности на отдела за управление на богатството. Така че фокусът е върху тези възможности.

Оглеждаме се и за партньори, но това е комбинация от традиционни брокерски услуги в сферата на упралвение на богаството и дигитализацията на този бизнес.

Все още не сме определили само един партньор, с който искаме да работим, но сме говорили с много компании и мисля, че това е състезание за множество инвестиции и партньори за различни задачи. Вместо да разчитаме цялостно само на 1 партньор на континентален Китай.