Вебер от UBS за предизвикателствата в Китай

Аксел Вебер, председател на UBS Group

10:26 | 13 януари 2021
Обновен: 10:29 | 13 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Проучваме възможности, но за момента все още искаме да изчакаме международните отношения да се уталожат, наред с ролята на Китай в световната икономика.

Как ще се развият и отношенията с американците и какви възможности ще предложи споразумението с Европейския съюз и дали Швейцария, която е нашата основна база, може да се възползва от някои от тях.

При настоящата среда, Китай ще срещне известни предизвикателства, ако иска нейните компании да станат глобални.

В същото време Китай е толкова голям фактор в растежа и е двигател и на световния растеж, че е невъзможно да не диверсифицирате портфейла си и с китайски дружества.

Има плюсове и минуси.

Американските банки купуват по-големи дялове в китайски компании, както и ние направихме. И според мен това е добър признак.

Всичко, което прави глобалната банкова общност като инвестиции в Китай ще влее банкови услуги и капитал в страната, а и ще прибави огромните капиталови ресурси на Китай към глобалната икономика.

Основното при Китай е огромната клиентска база, която страната може да предложи.

И там има средна класа, която все повече увеличава своите възможности.

За нашия отдел за управление на богатство, инвестиционните нужди на тази възникваща средна класа в страната са основния двигател на бъдещата ни доходност.

Не мисля, че ще продължат да се влошават.

Не вярвам и новата администрация да премахне митата, които бяха наложени от техните предшественици. Но същевременно няма да увеличават броя им. Така че очаквам по-приятелски отношения на Съединените щати, не само с Китай.

В момента има напрежение и с европейски държави, както и предоговарянето на договора НАФТА.