ЕЦБ в готовност да коригира всички инструменти

Филип Лейн, главен икономист на ЕЦБ

11:41 | 28 август 2020
Обновен: 12:11 | 28 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Шокът от пандемията е негативен шок за инфлационната динамика. На тази графика той е представен като линията от точка А до точка B. Това е заложено в прогнозната инфлация, така както сме предвидили в инфлационната годишна прогноза.

Предполага се, че тази графика показва вариантите, които имаме.

Единият вариант е жълтата линия, от точка B до точка E, която в основни линии ни казва, че сме в ниска точка и ще отнеме повече време да се постигне инфлационната цел и оттук нататък трябва да се движим бавно.

Жълтата линия е единият възможен път.

Но според мен той е твърде скъп, защото ниската инфлация и очакваната ниска инфлация са начало на надпреварата по повишаване на лихвите, което не е добре за възстановяването, а освен това увеличава риска от понижаване на инфлационните очаквания.

Затова и вероятно би било по-мъдро и безопасно да се отиде към противоположната зона.

Например, другият път е от точка B до точка C, при който има фаза на подкрепа на инфлацията, за да се върнем към траекторията, която очаквахме преди пандемията.

Или поне да сме в тази зона, която е по-близо до границата.

Това е в основата на замисъла – да се създаде усилена фаза на изкупуване на активи, да се даде тласък на инфлационната динамика, което да ни позволи да сме по-близо до тази зона.

Така че, ние възприемаме двустепенен подход.

Първо да възстановим импулса на инфлацията близо до тази зона, а след като пандемията приключи, във втората фаза, ще се върнем към усилията си да доведем инфлацията до средносрочната си цел.

По същество това ще е задачата на нашата политика.

И както винаги управителният съвет остава в готовност да адаптира инструментите си според нуждите.