Пазари Азия, 11 юли, 2024г.

Ейдриън Вон, Bloomberg

12:53 | 11 юли 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Акциите в Азия поскъпнаха тъй като технологичния сектор поведе рисково рали преди ключовите данни за инфлацията в САЩ, които могат да покажат намаляване на натиска върху цените.

MSCI Asia Pacific се повиши с 1.1% като всички пазари в региона бяха на зелено. TSMC допринесе най-много за ръста на индекса като се повиши до нов ръст в рамките на деня след като продажбите на производителя на чипове надминаха очакваното. Това от своя страна доведе до печалби за доставчика SK Hynix и технологичните акции на места като Япония.

Междувременно акциите в континентален Китай и Хонконг се възстановиха. Китайските власти предприемат строги мерки срещу късите продажби и количествената търговия, за да спрат скорошното поевтиняване на акциите.

Настроенията спрямо китайските акции се влошиха преди ключовата политическа среща следващата седмица, тъй като трейдърите остават бдителни по отношение на възможността за обрат, воден от политиката.

Корейската централна банка остави референтния лихвен процент непроменен на 3.5% тъй като търси повече доказателства, че инфлацията ще продължи да се забавя. Корейската централна банка държи лихвите си непроменени, откакто ги повиши преди година и половина.

Корпоративните новини – акциите на корейския разработчик на игри Shift Up, който е подкрепен от Tencent, скочиха с 49% по време на първия ден на борсата в Южна Корея, след IPO, което събра 320 милиона долара. Това е най-големия ръст в страната за компания за игри за почти четири години.