Aramco търси поне $3 млрд от първа емисия след 2021г, част 1

Матю Мартин, Bloomberg Рияд

17:00 | 10 юли 2024
Преводач: Силвия Грозева

Bloomberg разбра, че Saudi Aramco иска да продаде облигации за пръв път от 3г. Петролният гигант се надява да набере поне 3 млрд долара, за да рефинансира дълга си и да работи по инвестиционната си програма. Aramco предлага облигации с матуритет 10, 30 и 40г. Повече ще ни каже старши репортерът ни за Близкия изток Матю Матрин от Рияд. Какво иска да прави с парите Aramco и защо точно сега?

Aramco излиза сега след вторичното предлагане, за което много говорихме миналия месец, когато правителството продаде дял в компанията. Aramco направи световна обиколка, за да се представи на инвеститорите и да предизвика интерес към събитието. Получи голямо търсене на акцията от инвеститорите по света.

Сега използва това, за да излезе и да използва част от това търсене, което бе генерирано за експозиция към Aramco. И също да направи нещо за дълга си.

Доста дълг излиза за погасяване догодина. Има и огромен инвестиционен план да развива газовите ресурси, а също и смята да направи международни придобивания. Очевидно има и голям дивидент от над 100 млрд долара за изплащане за годината.

Aramco няма да остане без избор къде да вложи парите, които ще набере от тази продажба на облигации.

Май подхождат от две страни, с акции и облигации след вторичното си предлагане, което мина доста добре. Тогава казахме, че имаше здравословно търсене от чужбина. Колко търсене се очаква да има за тази продажба на дълг и какво означава това търсене за парите, които искат да съберат?

В миналото, когато Aramco и правителството са излизали на пазара, сме виждали как доста добре се справят с доходността в сравнение с други, подобни компании. Това означава, че обикновено предизвикват силно инвеститорско търсене.

Не бих се изненадал и този път да го има. Макар че чуваме от наши източници, че ще търсят най-малко 3 млрд долара. Няма да се изненадам ако запишат толкова и след това решат да предложат малко повече, за да съберат повече пари.

Както казах, те обикновено богато възнаграждават инвеститорите и затова винаги получават доста голямо търсене от инвеститорите.