Как ще се възстановява Газа

Майкъл Хийт, Bloomberg

15:00 | 29 май 2024
Обновен: 16:10 | 29 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Майкъл, как можем да разберем кога с Хамас е свършено? Какво трябва да се случи, за да може Израел да каже „да, изпълнихме целта си и приключихме“?

Евентуално това би се случило ако успеят да заловят Синуар, военният лидер на Хамас – той е истинският мозък на операцията. Изглежда, че има огромен талант, за убийства очевидно, но има невероятно разбиране за това как функционират политиката, правителството и обществото на Израел.

Той се справи с това доста добре. Разбира се, като оставим настрана смъртта на десетки хиляди хора, която е трагична. За Хамас това няма значение. Единственото, което има значение е да се предизвика глобален натиск върху Израел. Точно това иска Хамас.

Дори да убият или заловят Синуар, травмата, която е причинена на палестинците, на хората в Газа, само ще причини радикализация на следващото поколение. Дали ще бъде Хамас, Ислямски джихад, или нова организация, която в момента не съществува, докато не се появи политическо решение, това няма да приключи.

За Израел и Нетаняху, ако заловят Синуар или го убият, ще обявят мисията за успешна. Той е изключително талантлив боец – по много лош начин талантлив, разбира се – но той е мозъкът на операцията.

Така че мисля, че биха нарекли това победа. Но ако не успеят с това, биха искали да прочистят района от бойци. Само че е много вероятно бойците да изчезнат и да се появят на друго място.

Израел може да обяви победа, когато пожелае, след като минат през Рафах. Дали ще приключи? Не мисля.

Това усложнява следвоенната картина на това как ще изглежда Газа. Имаше разговори за това да бъдат изпратени сини каски, но дори ООН смятат, че ще е изключително трудно по отношение на въпроса дали районът може да бъде възстановен.

Ще изисква ужасно много пари и арабските страни ще трябва да се включат. Каквито и да е сини каски или израелски военни, или каквото и да е друго ще се превърнат в мишена за местното население. Има смисъл в това – това е тяхната територия, а външни хора са я изравнили със земята.

Както казах, ще има много радикализация там. Ще има нужда от пари от Саудитска Арабия, както и от държавите с излаз на Персийския залив да предоставят войници, които да помогнат с възстановяването.

Само че, докато Израел не се съгласи с идеята за палестинска държава, това е малко вероятно. А Израел да се съгласи с идеята за независима палестинска държава също е изключително малко вероятно.

За съжаление, това е ситуацията, в която се намираме в момента.