Джон Кърби за първите танкове Ейбрамс за Украйна, част 2

Джон Кърби, координатор „Стратегически комуникации“ към Националния съвет по сигурност на САЩ

19:30 | 26 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Да поговорим за готовността. В Капитолия се води дебат за финансирането на правителството и някои представители твърдят, че спирането на работата на правителството не е нещо тревожно, поради редица причини, включително и националната сигурност. С оглед на готовността, от гледна точка на Белия дом, като изключим заплащането на военните, което е отделен проблем, когато стане дума за готовност, как би се отразило на работата на Пентагона едно неработещо правителство?

Струва ми се важно хората да знаят, че в случай на спиране работата на правителството, пак ще имаме кораби в морето, самолети във въздуха и войски на терен – военните няма да затворят. Но с времето, това може да има значителни последици за готовността ни.

Например, ще трябва временно да спрат работа много цивилни, няма да им бъде позволено да работят, а те вършат невероятно много важна работа, така че и Министерството на отбраната да работи.

Те се занимават с договорите на министерството. Може да нямате разрешение за нови договори за придобиване на нови материали и трябва да използвате само вече съществуващите договори. След време това може да се отрази на способностите ни. Говорим и за Украйна.

Украйна е наш интерес в сигурността и, ако правителството спре работа и не получим допълнителното финансиране, което сме поискали и което включва над  милиарда долара за отбранителни нужди на Украйна, то Украйна ще пострада на бойното поле.

А това ще има сериозни последици за нашата сигурност и сигурността на европейските ни съюзници и партньори. Верижната реакция е значителна, но преди всичко, няма причина да става така. Това е политическа игра.

Това, което трябва да направят е да свършат работата, за която им плащат тези, които са ги избрали – да поддържат работещо правителство.