Довелието на британците в BoE се срина

Лизи Бърдън, Bloomberg

13:30 | 18 септември 2023
Обновен: 18:38 | 18 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Общественото доверие в Bank of England се е сринало до рекордно ниско ниво заради покачващите се лихви и високата инфлация. Това показва анкета за нагласите на домакинствата проведена от на самата банка. Да поговорим за тези резултати получени от проучване на централната банка – кажете ни нещо повече.

Това е анкета за нагласите спря мо инфлацията на централната банка. Както казахте, общественото доверие в банката е на рекордно дъно. Паричната политика е игра на управление на очакванията, а явно Bank of England се проваля в нея с гръм и трясък. Двама от петима анкетирани смятат, че тя си върши работата по контрола над инфлацията зле.

Има и лоша новина за премиера Риши Сунак, защото негов водещ приоритет е да овладее инфлацията тази година. И все пак, той не е обещал да направи нещо реално по тази цел. Единственото му обещание е да не влошава  проблема, така че в известен смисъл неговата съдба като политик е в ръцете на централната банка.

В четвъртък ще има ново решение по лихвите и очакванията са за ново повишение от четвърт пункт. Въпросът е какви ще са насоките придружаващи решението – дали сме на пика на лихвите или сме достигнали плато.