Гайего от IAG: Винаги търсим възможности на пазара

Луис Гайего, директор на IAG

18:30 | 6 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Един от проблемите, който преживяхте и който продължава е при British Airways. Авариите на IT системите... и така ли ще продължава? IT системите ще издържат ли това лято? Защото има супер силно търсене.

Ние инвестираме много пари в IT. Мигрираме дейта центъра в облака. Това отнема време. Дълъг процес е и не можем да го свършим за един ден. Междувременно се опитваме да сме устойчиви и да намалим последиците от евентуалните проблеми.

Но мисля, че в последните 3г. инвестициите ни в IT бяха огромни.

Поправими ли са тези проблеми?

Да. Но се иска време.

Да говорим за лятото. Ще има ли също толкова затруднения като миналото лято, по-добре ли ще е или по-зле?

Мисля, че ще е по-добре, но все още имаме напрежение. Например стачките на въздушния контрол може да се окаже проблем. Френските стачки не помагат. Пред март и април имахме няколко дни стачки и 30% от полетите ни от и за Франция, както и прелитащите над нея бяха засегнати.

Важно е да можем да управляваме подобни ситуации.

Какво следва? Имате много брандове под шапката си. Искате евентуално да добавите и Air Europa. Уверен ли сте? Колебаете ли се? Имате ли План Б? Ще цъкнат ли регулаторите всички кутийки, които искате?

Да, ние сме в процес на сделка. Това е дълъг процес, който може да отнеме 18 месеца. Но сме сигурни, че това е правилното решение за хъба в Мадрид, за да предлагаме по-добри оферти за клиентите и дори за служителите ни.

Ние сме платформа за консолидация в групата. Винаги търсим възможности.

Да говорим за другите възможности. Снощи говорих с Карстен Шпор и вчера с Бен Смит. Бен иска TAP и май Карстен от Lufthansa тъкмо е взел ITA от Италия. Това ли е моделът? Вие получавате Europa, Бен – TAP, а Карстен – ITA? Така ли ще стане?

Смятам, че всички търсим възможности на пазара. Air Europa е много важна за хъба ни в Мадрид, това е вторият ни най-голям център.

Процесът започна. Ще търсим и ако има възможност, със сигурност ще я разгледаме.

Трябва да видим как ще се развива пазарът в бъдеще.