Тереза Червинска: Не сме се намесвали на валутните пазари

Тереза Червинска, министър на финансите на Полша

08:51 | 29 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Другото важно съображение за международните инвеститори е, че злотата е една от най-силните валути досега през годината. Въпросът ми е като се опитвате да привлечете международните фондове, не се ли оказва злотата твърде далеч и не поскъпва ли твърде бързо?

Не мисля така. Миналата есен имаше обезценяване на злотата, поради ситуацията на пазарите. Също и заради тревогата в Украйна. Злотата поевтиня.

Но ние не се тревожим много от поскъпването на валутата. Просто искаме да се върне на нивата отпреди войната. Така че ситуацията е ок.

Да, но Citigroup написа доклад, според който финансовото министерство е излязло на валутните пазари в подкрепа на злотата. Можете ли да потвърдите или отречете?

Не, не е точно така. Ситуацията с полската злота е следната: ние си имаме валута. Още нямаме евро в Полша. Това е добре в кризисната ситуация, защото дава повече гъвкавост, ако имаш собствена валута.

Но не можем да участваме. Министерството на финансите не участва на пазарите. Всичко зависи от ситуацията с американския долар и еврото. И действията на централните банки.

Като видите как Фед, ЕЦБ и BoE затягат политиката, както и възможността ви да се върнете на облигационния пазар, кое ще го реши? Това, което прави Фед и останалите централни банки по света ли?

Определено това се отразява и на ситуацията в Полша. Но ние с националната централна банка на Полша сме независими и действаме според собствената ни политика. В Полша за осем месеца поред не сме имали голямо повишение на лихвите. Не мисля, че ще има още повишения при нас.

Ние чакаме инфлацията да спадне..

Дали инфлацията ще си отиде по-бързо?

Не, процесът няма да е бърз. Но за щастие тя спада. В началото на годината имахме над 17% инфлация. През април бе 14,7%. Така че пада.

Разбира се, основната инфлация, борбата с която е много по-трудна, също намалява.