Има ли Европа търговска стратегия за Китай

Йорг Вутке, председател на Търговската камара на Европейския съюз в Китай

12:28 | 10 април 2023
Преводач: Петя Кушева

Очевидният въпрос, има ли европейска стратегия за Китай? Фон дер Лайен е твърда относно избягване на риска, а Макрон онзи ден все още вижда възможности в Китай.

Няма стратегия за това в Европа. Според мен има съгласуване, което води до тези срещи. Има много силна индикация между Брюксел и Париж за тази среща. Тя се прояви още в речта, която Фон дер Лайен произнесе. Тя отиде в Париж малко след това и те бяха заедно в града, заедно се срещнаха с президента на Китай. Бих казал, че не можеше да стане по-добре. Не бих казал, че играят лошото ченге - доброто ченге, но те до голяма степен се съгласуваха.

Значи няма добро и лошо ченге. Защото това беше наративът преди срещата. Следващият ми въпрос е дали вярвате, че посланието от френския президент е донякъде неправилно разбрано? Какво според Вас се опитва да каже на Китай?

Е, темата ще бъде не за отделяне, а за намаляване на риска. Как да гарантират, че можем да поддържаме връзка с Китай, да правим повече с Китай в областта на износа, особено от френска страна, с културата на собствения капитал, но също така да сме по-отворени към инвестициите. Това беше моята тема тази сутрин с Урсула фон дер Лайен.

И в същото време, опит да продължим да намираме общ език за изменението на климата и биологичното разнообразие. В известен смисъл другите теми ще бъдат поставени на предна линия на масата на преговорите, както Фон дер Лайен го очерта миналата седмица. Разбира се, Украйна и Тайван и т.н. Но отново, има какво още да се направи, за да се намери общ език с Китай и да се опитаме да разберем къде може да се прави бизнес в по-широк смисъл.

Г-н Вутке, обаче тук винаги има напрежение. Можете ли да бъдете твърд на политическия фронт с Китай, а в същото време да се опитвате да се справите с риска за икономиката. Какво означава това? И едновременно с това да сключвате бизнес сделки? Не се ли размива това на моменти, което го прави много объркващо и за китайците, но също и за европейската общественост.

Фон дер Лайен го посочи миналата седмица. Имаме съгласуване, което означава, че сме партньори. И тя очерта в какво. В същото време сме конкуренти на определени пазари и сме съперници. Много е важно да бъдем честни за това и да не прикриваме различията си. И смятам, че това също е мястото, където се включва президентът Макрон.

Също така показва различията между американската и европейската позиция, като се има предвид, че ние имаме много по-малко намеса в търговията и инвестициите досега. Бих казал, че можете да бъдете много твърди в политическо отношение. В същото време можете да се свързвате с бизнес средите. Това не се изключва. Най-важното е да бъдете автентични и честни по отношение на реалността. След това трябва да видите дали китайците могат да откликнат.