Ел Ериан очаква труден път за малките регионални банки

Мохамед Ел Ериан, президент на Queens College Cambridge

15:44 | 20 март 2023
Преводач: Мария Попова

Представата, че сме в период на сътресения, че швейцарските власти и всички банкови органи обвиняват регионалните банки в САЩ – как гледате на всичко това през призмата на неизвестните рискове, които продължават да съществуват отвъд океана?

Важно е да осъзнаем какво се случва. Има три нива на влияния: първо, наличието на институции с отдавнашни слабости като Credit Suisse или с известни дисбаланси и разминаване като при Silicon Valley Banк. Добавяме и пропуски в надзора, каквито определено има в SVB. Трето, нещо, за което мисля, че и двамата сме съгласни, един от най-зле проведените цикли на повишаване на лихвите.

Началото му беше твърде бавно, даже нямаше начало, защото според Фед инфлацията  трябваше да е преходна. После, когато вече не беше преходна, Фед не предприе нищо и после за кратко време имаше огромно затягане.

Това засяга много организации, не само банките, но и други. Това за съжаление не е приключило все още, а и остава въпросът какво ще се случи с First Republic.

Има една дума, която много изнервя хората и вие сте я  чували - идиосинкратичен. Миналата седмица SVB, банката за стартъпи и рисков капитал, пак идиосинкратичен риск. Signature Bank, крипто, пак идиосинкратичен риск. Credit Suisse имаше проблеми от години - идиосинкратичен риск. После First Republic, говорихме за нея миналата седмица и се каза, че търсят милиардери от Уайоминг - идиосинкратичен риск. Да не би просто да имаме голям проблем?

Това е началото му. Този уикенд отделих много време да разговарям с хора, които ми задаваха един прост въпрос: в безопасност ли са депозитите ми? А когато им отговарях:  да, в безопасност са, то те ми задаваха следния въпрос: колко ще изгубя, ако ги преместя в някоя от големите банки? Какво ще изгубя?

Трудно е да се твърди, че ще изгубят каквото и да е. Така че, хората правят нещо, което вероятно не е рационално, но е напълно разбираемо – преместват депозитите си. И къде ги местят – от средните и малки банки в големите банки.