Целите, отварянето на Китай и печалбите ще дадат посоката в Азия

Тим Моу, главен капиталов стратег за Азия в Goldman Sachs

13:09 | 15 март 2023
Преводач: Мария Попова

Вчера обсъждахме, че азиатските акции са се върнали в изходна позиция: изгубени бяха всички печалби за годината. Накъде от тук нататък? Какво е нужно, за да си върне региона този тласък?

Преди седмица имахме публикация, която разглеждаше точно този проблем. Набелязахме пет ключови момента, които инвеститорите трябва да осъзнаят. Първо, според нас е необходима реформа в политиките от страна на Китай, предвид голямото внимание отделяно на възстановяването на растежа в страната.

Речта на премиера Ли Къцян в понеделник беше точно такава, каквато очаквахме. Тя съдържаше ясно утвърждаване на подкрепата за растежа по отношение на икономическите политики. Това е от голяма помощ с оглед на фона, на който се развиват тези политики.

Второ, и то е в центъра на вниманието днес заради оповестените данни, това са високочестотните макроданни. Смятаме, че те все повече ще потвърждават, че има дълбоко възстановяване на икономиката.

Важно е да се знае, че следващият месец, през втората седмица на април ще получим пълните данни за март. Те са важни, защото март е първият месец, необременен от ограниченията около ковид.

Третото са, разбира се, печалбите и тук следим насоките за бъдещето на компаниите както и преразглеждането на оценките. Естествено, важните отчетни данни са за изминал период и затова реалният интерес тук е картината на очакванията за бъдещето.

За тази година очакваме 17% ръст на печалбата на акция за компаниите от MSCI-Китай, което е над консенсуса от 14%. Затова и търсим потвърждение, че растежът на печалбите ще се ускори.

Останалите две условия, които са фонови включват стабилността на капиталовите пазари в САЩ, защото историята показва, че ако те се понижават, повличат всички със себе си. А другият фактор е геополитическата стабилност. Ако тези условия се изпълнят, пазарите ще се представят доста добре през следващите месеци.