Lockheed Martin може да поеме още поръчки за F-16 като ускори производството

Джеймс Д. Тайклет, директор на Lockheed Martin

15:00 | 7 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Кога производството ви ще се върне в пълен капацитет?

Ние работим и днес на пълен капацитет в мирно време.

Проблемът е, че трябва да изградим защита от уязвимост на системата си. Това означава, че ако изведнъж, както се случи, ни поискат да удвоим производството, без предупреждение, не бива да отнема 2-3г на индустрията, както става сега.

Защото ние сме оборудвани и финансирани темпове на производство като за мирно време.

Трябва да включим някаква устойчивост на системата, за да не е крехка. Защото ако се наложи да удвоим производството, трябва да е ясно кои са слабо инвестираните сегменти, които в бъдеще трябва да засилим.

По този въпрос работим с правителството, за да може като стане нещо непредвидено, производството да може рязко и много бързо да се разшири.

Обсъждахме тревогите за амунициите и способността да се запълнят необходимите запаси. Пропуските в наблюдението, заради китайския шпионски балон, това също е проблем. Някои казаха, че американският военно-индустриален комплекс не е подготвен. Основателна тревога ли е това?

Не мисля така. Цикълът на разработка и производство на нютоновата технология, както я наричам, например за един нов стелт изтребител, на нов самолетоносач, на нов инфрачервен сателит за засичане на изстрелване на ракети на земята – тези процеси отнемат 8 до 10г. За разработка, тестване и производство на достатъчно бройки, за да се постигне ефект.

Американското Министерство на отбраната работи с такъв график.

Ние обаче можем да ускорим много повече дигиталните технологии на оборудването, което вече имаме.

Затова в сътрудничество с правителството се опитвам да внеса по-ускорени възможности за интеграция на дигитална технология за ъпгрейд на една мисия. Не само в самия самолет, но в цялата мисия – сателит, свързан със самолет в небето и радар на кораба.

На всеки 6 до 12 месеца ще имаме все по-добри възможности.

Много се обсъжда въпроса за самолетите за Украйна. FГлавно -16 е посочван. Смятате ли, че F-16 ще бъде подходящ? Ще подкрепите ли идеята да се пратят F-16 за Украйна? И какъв е графикът за обучение на пилоти?

Американското правителство определя експортната политика – кои страни какво оборудване получават.

Нас ни наема американското правителство да доставим на съюзниците оборудване, което САЩ смята, че може да се изнесе за тях.

Не мога да обсъждам уместността на дадена платформа за дадена мисия. Мога обаче да ви кажа, че след като отворихме новия завод в Южна Каролина за производство на F-16, вече имаме поръчки от повече от 128 такива самолета.

Можем да поемем още поръчки, когато заводът ускори производството.