Ще забранят ли TikTok в САЩ

Алекс Уеб, Bloomberg

12:15 | 8 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Може ли TikTok да бъде забранен в САЩ?

Малко повече от две години след като администрацията на Доналд Тръмп се опита да наложи забрана на китайската компания-майка ByteDance да продаде американския си бизнес, има нови законодателни усилия за забрана на приложението за социални медии.

Предложени са два законопроекта, в Камарата на представителите и в Сената. Но въпросът е сложен.

Това се отразява и на настроението във Вашингтон. Даниел Флетли, репортер за Bloomberg News, седеше в колата си на една пряка от Капитолия, когато разговаряхме. "Няма да откриете много законодатели на Капитолийския хълм, които да не са притеснени привърженици на TikTok. Те казват, че имат някои опасения."

Сенатор Марк Уорнър каза: "Търпението ми е на изчерпване. Ако имат готово решение, те трябва да го представят. А ако не го направят, ще видим дали изобщо ще стигнат до решение, което може да се окаже безсмислено, защото отделните щати или Конгресът могат да предприемат действия."

Не е ясно дали има интерес от пълна забрана. Това би довело нещата доста далеч и може да се оспори в съда. Ще видим как ще се развият нещата.

Приложението вече е забранено на всички устройства от федералното правителство. Редица щати последваха примера, както и публично финансираните университети в тези щати. Някои искат абсолютната забрана да бъде разменна монета в преговорите с Китай за технологиите.

В крайна сметка, ако Конгресът не постигне някакъв напредък, ще се наложи президентът Джо Байдън да намери начин за ограничаване на китайския технологичен гигант.