Federated Hermes очаква оживлението да продължи до средата на годината

Стив Киавароне, директор във Federated Hermes

11:47 | 1 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

Толкова отдавна сте песимист, но нека сега ви попитам: ще се включите ли или ще пропуснете това оживление? Какъв е отговорът ви.

Минахме в другата крайност още в началото на годината. Мисля, че има възможности това оживление да продължи по-дълго и да достигне неочаквани върхове.

Като се има предвид, че на годишна база инфлацията може да се успокои, очакванията за сезона на печалбите бяха толкова ниски, а пазарът се оглежда за първи признаци на рецесия, но на трудовия пазар ще му отнеме много повече време да се забави.

Затова ние смятаме, че предстои по-нататъшно повишение, а исторически има покачвания от 15-20%, когато Фед прави пауза и това обикновено са „измамни покачвания“.

 Смятам, че е прибързано да отписваме рецесията. Има толкова много признаци, че икономиката ще навлезе в рецесия, но това ще отнеме време. И това е целият този цикъл на този пазар – всеки един етап е по-продължителен и стига до по-високи върхове от очакваните.

Затова смятаме, че настоящото оживление може да продължи до средата на годината, но в крайна сметка, опасенията от рецесия си остават. Просто смятаме, че това е история за втората половина на годината, а междувременно трябва да се играе.