AstraZeneca кани Великобритания да прави още R&D инвестиции

Том Кийт-Роуч, президент на AstraZeneca за Обединеното кралство

07:28 | 26 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

В речта на Сунак по-рано тази седмица вкусихме от Сунакономиката. Той се фокусира върху иновациите.  Иска да създаде Силициева долина на Темза. Чувате ли за план за растеж или чувате идеи и реторика?

Ние смятаме, че има огромна възможност за иновации в науките за човешкия живот във Великобритания. По време на падемията разбрахме на какво е способна тази страна. Всички разбират колко важно е това от стратегическа гледна точка, но също така и за науките за живота за икономиката на Великобритания.

Речта на Риши Сунак беше за превръщането на иновациите в централна тема на правителството. Той говори как трябва да бъдем смели, решителни и радикални по отношение на начините на реализиране на тези принципи, особено в индустрии като науките за живота.

Есенната реч вероятно е била за проучване на почвата. Имаше някои положителни сигнали за науките за живота, особено по отношение на финансирането на Националната здравна служба и защитата на данъчния кредит за научни изследвания. Не мисля, че вече бих могъл да нарека това пълна стратегия за растеж, но това е предизвикателството, което ни предстои през следващите шест месеца.

Ако не получавате достатъчно подкрепа за проучвания, има ли вероятност да преместите някоя от операциите си извън Обединеното кралство?

Направили сме големи инвестиции в Обединеното кралство по цялата ни верига на стойността. Имаме най-големия фармацевтичен завод в Обединеното кралство в Макърсфийлд. Произвеждаме ваксини в Мърсисайд.

През 2020 г. инвестирахме 1.8 милиарда долара в научноизследователска и развойна дейност в Обединеното кралство. Ние сме най-големият инвеститор в частния сектор в Обединеното кралство в областта на научноизследователската и развойната дейност и увеличихме инвестицията си до два и половина милиарда през 2021г . Така че сме силно ангажирани с инвестиции в Обединеното кралство.

Когато мислим за инвестиционни цикили, очевидно иновациите работят в дългосрочни иновационни цикли. Искаме да дадем приоритет на стабилността дори между правителствата в три области.

Искаме да видим ангажимент към научноизследователска и развойна дейност и научноизследователска и развойна дейност в частния сектор. Имаше някои положителни сигнали в есенното изявление по този въпрос.

Искаме стабилни данъци и регулаторна среда. И е наистина важно ако работим на пазари, които имат желание да финансират иновациите, за да можем да осигурим достъп до лекарства за пациентите и да изпълним обещанието си да подкрепим доброто здраве на обществото, производителността и растежа.