Външният министър на Катар за енергийната криза, част 4

Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, министър на външните работи на Катар

16:00 | 21 септември 2022
Обновен: 18:11 | 21 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Ако говорим за региона и комуникацията със САЩ, вие сте посредник с Афганистан. Наскоро по размяната на военопленници и държавният секретар Блинкен каза, че сте били много важна страна в това отношение. Освен това Катар все още има афганистански бежанци. Опитва се да облекчи прехвърлянето им в САЩ. Какво е положението, колко афганистанци все още са в Доха?

Евакуацията продължава. Горди сме, че успяваме да помогнем и да облекчим евакуацията на над 80 хиляди афганистанци. В момента са останали около 3000. Още са в Доха, но евакуацията продължава и все още..

Има ли график за това?

Няма точен график за прекратяване на евакуацията. Освен това тези, които чакат, за тях има график, по който работим с правителствата, които ще ги приемат. Вярваме, че вместо да се фокусираме само върху евакуацията, трябва да решаваме проблемите, които я предизвикват в Афганистан.

Да видим корените и това, което стана. Опитваме се да решим проблема с влошаването на ситуацията в Афганистан. Било хуманитарна или икономическа.

Вярваме, че международната общност трябва да се обедини и да постави серия от условия, които да бъдат изпълнени от сегашното афганистанско ръководство, за да може да бъдат решени проблемите и да има ясен път напред.