Dubai Airports очакват устойчив растеж, част 1

Пол Грифитс, изп.директор на Летища Дубай

18:11 | 19 август 2022
Обновен: 18:17 | 19 август 2022
Преводач: Петя Кушева

Набрахте силна инерция през първото полугодие. Чудя се доколко това е устойчиво и ще се задържи ли до края на годината? Дали ще продължи?

Мисля, че ще продължи, Юсеф и видяхме 161,9% ръст на годишна база за първото полугодие. Имахме 10,6 млн пътници за първото полугодие на миналата година. Така че това е огромен скок. С възстановяването на трансферните пазари, а това са последните пазари, които наистина трябваше да се възстановят, ще наблюдаваме устойчив растеж през останалата част от годината. Трябваше да преразгледаме още веднъж прогнозите си за годината. Очакваме около 62,4 милиона за тази година. Така че няма да отнеме много. Имаме 87% възстановяване и се надяваме, че през следващата година ще се върнем към нивата, които бяхме постигнали преди пандемията.

Но летищата в Дубай и авиокомпаниите в ОАЕ се възползваха много от прекъсванията поради ковид по света, защото успяха да се справят сравнително леко и да останат отворени повече от другите. Чудя се дали този попътен вятър е започнал да отслабва?

Ни най-малко, защото Дубай е по-популярен от всякога. Както правилно казвате по време на ковид, програмата за ваксинация и програмата на правителството да поддържа Дубай отворен с всички мерки за безопасност, които приехме много рано се оказаха много плодотворни и броят на хората, които идват в Дубай надхвърля нивата преди пандемията. Така че до края на миналата година бяхме изпреварили със 111% трафика от точка до точка. И мисля, че това ще продължи.

Има много опасения, че Фед ще повиши лихвените проценти и ще хвърли икономиката в пропастта. Дубай е интегриран в глобалната финансова инфраструктура повече, отколкото други места в тази част на света. Предприемате ли някакви стъпки за подготовка по някакъв начин за потенциално забавяне? Какво виждате в цифрите?

Всеки един бизнес по света би било добре да направи преглед на своя оперативен модел, да разгледа много внимателно своите разходи и да се увери, че е подготвен за предстоящите бури. Но не мисля, че това трябва да намали доверието ни в пътуванията. Видяхме какво се случва, когато поставите 2,9 милиарда души под някаква форма на карантина за период от две години. И хората са абсолютно решени да пътуват. Това, което виждаме сега, е огромно търсене, а ние не можем да осигурим достатъчно самолети във въздуха. Трябва да има по-голям капацитет, защото много хора по света отчаяно искат да пътуват.

Вижте втора част на видеото.