Британската търговска камара е уверена в бъдещето на Хонконг, част 1

Дейвид Греъм, Изпълнителен директор на Британската търговска камара в Хонконг

19:58 | 1 юли 2022
Обновен: 23:01 | 1 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

От къде имате тази увереност предвид многото хора, които са напуснали? Какво наблюдавате по отношение на хората, които напускат?

Виждаме, че таланта несъмнено напуска. Най-вече сме свидетели на напускане на хора, които имат регионални позиции. За тях това е много трудно. Загубихме някои висши служители, които са достигнали до определена позиция. За тях е много по-лесно да работят извън Хонконг. Те наистина не могат да вършат работата, за която им се плаща.

Също така видяхме, честно казано, да напускат хора, които са от средния до висшия мениджмънт и имат деца в училище. За тях е много трудно да се справят с домашното обучение.

Това, което наистина не сме виждали, е преместване на големи бизнеси от Хонконг сред по-големите ни членове. Явно има някои компании, които изпитват затруднения поради кризата в икономиката, но не сме видели големи такива.

От къде идва вярата в бъдещето?

Увереността в бъдещето идва от факта, че вярваме, че основите на Хонконг все още са налице. Знаете, че имаме краткосрочни предизвикателства около ковид, от които се надяваме да се отървем през следващите три до шест месеца и очакваме те да траят кратко. Но основите все още са налице. Нещата, които правят Хонконг привлекателен, все още са налице. Така че ако погледнете стабилната финансова система, ако погледнете много силната регулаторна среда, бихме казали, че върховенството на закона все още го има. Независимата съдебна система. Възможностите на Районът на Големия залив (ГБА), Хонконг е свързващо звено. Това все още е налице.

Споменахте основните стълбове. На гърба на това обаче виждате, че свободата на печата е застрашена. Свободата на словото, независимостта и други подобни. Имате медийни организации като Apple Daily, които на практика бяха принудени да прекратят дейността си. Конкурентноспособността не е ли проблем все още и как смятате, че новата администрация ще се справи с този проблем?

Конкурентоспособността е проблем в Хонконг. Но...отново се връщам на въпроса. Смятам, че тези основи, за които току-що говорих, все още са в сила за общия бизнес. Въпросите, които обсъдихте, съм съгласен, че нещата са са се променили по отношение на закона за националната сигурност. Но за много от бизнеса ежедневните операции са се запазили. Мисля, че това, което се е променило и върху какво според мен трябва да се съсредоточи новата администрация е международната репутация на Хонконг. Ние не успяваме да привлечем световни лидери или дори някои от регионалните лидери в Хонконг. Така че тяхната представа за Хонконг до голяма степен се основава на това, което четат в чужбина, за разлика от това, което се случва на място. Затова смятам, че след като преминем през този период на ковид, трябва да се проведе голяма PR акция от страна на новата администрация. Да излезе навън и да продаде някои от ползите от това да бъдеш в Хонконг и предимствата и какво ще създадат тук занапред.

Вижте ВТОРА ЧАСТ на видеото.