Британската търговска камара е уверена в бъдещето на Хонконг, част 2

Дейвид Греъм, Изпълнителен директор на Британската търговска камара в Хонконг

20:00 | 1 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Добре, но вероятно този период с протестите преди това помогна Хонконг да се разглежда повече като входна точка, като свързващо звено към континентален Китай, отколкото като международен финансов център. Какво е вашето мнение за това?

Това е много добра гледна точка. Важният въпрос за Хонконг е какво ще бъде в бъдеще, защото може да е две неща. Може да бъде точно това, което описахте. Може да бъде само свързващото звено към континентален Китай, достъпът до континентален Китай. Международен прозорец за континентален Китай. Но това, в което иска да се превърне е международен финансов център. И за да се постигне това, първо, очевидно се нуждаем да бъдат отворени международните граници. Нуждаем се от свързаност с АСЕАН чрез присъединяване към Изследователския център за история на трансформациите, RECET и други подобни.

От всички разговори, които проведохме с правителството на Хонконг, с представители на континенталните правителства чрез Министерството на външните работи и чрез Службата за връзка с Китай, те искат Хонконг да бъде международен финансов център. Искат да бъде регионален център за Азия. Не искат да бъде само врата за достъп до континентален Китай. Трябва да се съсредоточим върху това занапред.