Тест на Мерцедес Drive Pilot

Щефан Никола, Bloomberg

12:30 | 21 май 2022
Преводач: Мария Попова

Седя в новата S класа на Mercedes Benz, но това е по-особена кола, защото е оборудвана с новата автономна система за управление от Ниво 3 - Drive Pilot. Сега ще изпробвам как работи тази система.

Ниво 3 означава, че не се налага да следя трафика, не трябва да държа кормилото, а мога да оставя колата да си върши сама работата и тя ще шофира автономно. Drive Pilot е част от усилията на Mercedes да бъде начело в автомобилния софтуер и е следващата стъпка след Autopilot системата на Tesla, която се класифицира като Ниво 2.

Инженерът на Mercedes Флориан Кункъл ме придружава в пътуването ми до Берлин.

За сега ръцете ми все още са на волана и шофирам. Ще включа помощната система от Ниво 3. Ще го направя сега, ще натисна този бутон.

"Точно така. Натискате единия или и двата бутона. Сега системата е активирана. Включва се и ви казва да останете нащрек. И ето, в следващите километри ще можете да се оставите на колата", казва Флориан.

И аз не правя нищо – не натискам спирачките, не натискам газта. От колата виждам много добре автомобила пред мен и този до мен. В момента трафикът тук е натоварен. Ние сме на градския аутобан на Берлин и е много удобно, че не се налага да правя нещо, защото е доста стресиращо. Кажете накратко, как колата вижда заобикалящата я среда?

"Тя вижда заобикалящата среда чрез датчици – има радарен датчик, има стандартна камера, датчик за светлина и интегрирането на датчиците е основната ни задача за автономните автомобили заедно с няколко помощни датчици", казва Флориан.

До момента, софтуерът има зелена светлина за употреба в подходящи участъци от  аутобаните в Германия при скорост от 60 километра в час. Той все пак има някои ограничения за сега – не е позволено смяна на платното и системата не работи в по-дългите тунели. Но от Mercedes казват, че настоящата версия на Drive Pilot е само началото.

Кога мислите, че система като тази би могла да работи и при по-високи скорости и за градско шофиране?

"Очевидно, 60 километра в час по магистрала е първата стъпка. Непрекъснато работим по възможности за увеличаване на скоростта, да разширим работните функции спрямо сегашните. След време ще видим къде ще ни отведе това", казва Флориан.

Mercedes работи по предлагането на системата и в други европейски държави и в САЩ. Германската компания смята, че технологията постепенно ще навлезе и при някои от другите ѝ модели.

Производителят търси начин да разшири обхвата и мисли усилено по посока на бъдещето на автоматизираното шофиране.