Йелън е против повишение на целта за инфлация

Вони Куин, Bloomberg News

10:00 | 20 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Американският финансов министър Джанет Йелън отвхърли идеята на Фед и други централни банки за повишение на целта на инфлация. Тя е в Германия на среща на финансовите министри и централните банкери на Г-7. Йелън каза, че проблем е да се изпълни сегашната цел. САЩ очевидно цели 2%, но в последните 2 месеца потребителските цени са с над 8% ръст за година.

Индонезия отмени забраната за износ на палмово масло и това решение ще донесе облекчение на глобалните пазари след като войната в Украйна наруши доставките. Президентът Уидодо каза, че доставките може да се възобновят от 23 май. Индонезия въведе забраната за износ на 28 април и това бе едно от най-сериозните решения за защита на реколтата в света след инвазията на Русия в Украйна като заплаши да влоши глобалната инфлация.

В Австралия приключва кампанията преди изборите в събота. Кабинетът на премиера Скот Морисън е застрашен от много страни. Сондажите показват, че опозиционната лейбъристка партия води, но много избиратели може да посочат по-малки партии или независими кандидати. Това потенциално може да доведе до висящ парламент. Консервативната коалиция начело с Морисън е на власт от 2013г.

Според нов доклад, че SpaceX е платил на служителка 250000 долара за уреждане на претенцията й, че е била жертва на сексуален тормоз от Илън Мъск през 2016г. Докладът цитира интервюта и документи, включително декларация, подписана от приятел на въпросната стюардеса. SpaceX и Мъск не реагираха незабавно с коментар, въпреки че бяха потърсени за това.

Хонконгският вестник Сингтао пише, че градът обмисля контролирана система за бизнес пътувания без карантина до континентален Китай. Няма подробности как ще се приложи мярката, но когато бъде официално избран, новият администратор на Хонконг, Джон Лин ще го предложи. Подобни системи за пътуване се използват на континента и обикновено изискват работниците да се изолират от семействата си и общността.