Кулеба: Питайте Русия какво трябва да направи

Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна

11:14 | 17 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Когато започна войната, вие и останалата част от правителството на Украйна решихте да не напускате. Да се биете за страната си и да спечелите войната. Сега правите почти световна обиколка. Срещнахте се за каузата си с почти всеки. Какво е посланието, което пращате на дипломатите по време на тази обиколка?

Че може да не вярват на Украйна, но сега виждат, че Украйна ще спечели тази война. Да останат с нас и да споделят победата заедно с нас в името на целия свят.

Защото това не е само руската война срещу Украйна. Русия представлява заплаха и проблем за цял свят.

Трябва да ги спрем тук, за да не страдат други колкото нас.

Вие и президентът Зеленски повтаряте, че като разглеждате стратегическите възможности в момента, единствената, която е добра за Украйна е победата. Нищо друго няма да е достатъчно. Като казвате, че ще победите, какво означава това реално?

Трябва да разберете, че това е война за съществуването ни.

Президентът Путин не признава идентичността ни. Не признава правото на украинската държава да съществува. Затова разбираме, че нямаме друг избор, освен да спечелим тази война. Това е война за съществуването ни.

Да я спечелим означава първо да се бием за нашата територия, да възстановим териториалната си цялост в международно признатите й граници.

Нямаме намерение да отнемаме ничии територии, дори на сантиметър.

Искаме всичко, което ни принадлежи да е наше.

Често чувате и сигурно се ядосвате, също както и останалите украинци. О, те просто трябва да приемат примирие. Или пък да дадат Донбас, за да се свърши. Какво мислите за тази теория?

 

Една от причините за тази война е защото през 2014г някои западни страни..

Кои страни? Германия ли?

Германия, Франция, донякъде САЩ и други европейски страни винаги водят политика на полумерки към Русия.

Дали ги е страх от Путин?

Ами, всяка страна е особена, има си свои основания за определена политика.

Една от причините за тази война е понеже всички постоянно повтаряха на Украйна, че трябва да обмислим едикоеси, за да успокоим Путин.

„Помислете за това, за да не допуснете война“.

Сега войната започна.

Това означава едно. Че цялата политика, че Украйна трябва да приеме нещо, се провали. Че не става така.

Вместо да питате какво трябва да направи Украйна за примирието и края на войната, въпросът трябва да е насочен към Русия. Какво трябва да направи Русия?

Сега бих призовал Германия, Франция, САЩ да променят възгледите си по въпроса. Все още водим някои разговори, но по принцип те ясно разбират, че ситуацията е или-или. И Русия носи пълната отговорност за това, което става.