Омикрон може да намали силата на вируса

Вони Куин, Bloomberg News

11:00 | 19 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Изследователи от Южна Африка обявиха, че вариантът  омикрон предизвиква по-леко заболяване и осигурява защита от делта варианта. Проучване на проби от 23 души показа, че боледувалите от делта могат да се заразят с омикрон, но тези с омикрон не могат да се заразят с делта, особено ако са ваксинирани. Предстои проучването да се разгледа от други специалисти.

Китайската централна банка обеща да използва повече инструменти, за да стимулира икономиката и да облекчи кредитния натиск създаден от влошаващите се признаци в строителния сектор. Беше заявено, че ще се предприемат допълнителни стъпки за стабилизиране на растежа с допълнително инструменти, навременни действия и превантивни ходове. От банката казаха, че e малко вероятно още едно понижение на изискуемите резерви. Икономистите очакват РВОС да позволят на банките да понижат основната лихва по заемите, която е де факто  водещата лихва за заеми в четвъртък.

Пълният проектозакон за казината в Макао съдържа неочаквани разпоредби. Те включват ограничения за безплатните услуги, които се използват за привличане на ВИП играчи. Операторите ще трябва и да уведомяват правителството преди вземането на значителни финансови решения. Управляващия града ще може да отнема лицензи на основание на закона за националната сигурност. Пекин се опитва  да промени образа на Макао като  център за почивки и туризъм.

Антитръстовият регулатор в САЩ обяви, че ще се опита да затегне правилата за сливания. Те заявиха, че е нужна нова рамка за контрол на нарастващите сливания и придобивания, които заплашително увеличават концентрацията в някои индустрии. Антитръстовият отдел към министерство на правосъдието и Федералната комисия по търговията заявиха, че насоките за сливания, използвани за оценка на сделките трябва да се преработят из основи, за да се защити конкуренцията.

"Твърде много индустрии с времето станаха твърде консолидирани. Трябва да разберем защо и внимателно да обмислим как инструментите ни за анализ на сливанията могат да работят по-добре, за да предотвратим влошаването на проблема", каза Джонатан Кантър, главен прокурор на антитръстовия отдел към МП.