Оставка на председателя на Credit Suisse

Лора Райт, Bloomberg

12:00 | 17 януари 2022
Обновен: 12:48 | 17 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Антонио Орта-Озорио подаде оставка след само 9 месеца на поста председател на Credit Suisse. До тук се стигна след серия от грешни решения, включително и нарушаване на правилата на карантината, а това подкопа доверието в способностите му на ръководител. Банката посочи Аксел Лиман като незабавно встъпващ в длъжността председател.

Беше съобщено, че Борис Джонсън обмисля промени в състава и серия от промени в политиката след кризата, предизвикана от нарушаване на правилата при пандемията на Даунинг Стрийт. Вестник Times пише, че премиерът на Великобритания планира поредица от изявления, включително и относно справянето с изоставането в здравните услуги и премахването на съществуващите ограничения заради Ковид-19 по-късно този месец.

Новак Джокович беше депортиран от Австралия след като федерален съд потвърди решението за отмяна на визата му. Джокович се надяваше да се състезава за спечелването на рекордния 21 Голям шлем и евентуално 2,5 милиона долара на Австралия Оупън, който започва днес. Австралийското правителство заяви, че има риск да подкрепи антиваксърските настроения. В изявление, Джокович каза, че ще спази решението на съда и смята да си почива и да се възстановява.

Мащабът на щетите нанесени от огромното изригване на подводен вулкан край Тонга остава неизяснен. Австралия и Нова Зеландия изпращат самолети за наблюдение и оценка на ситуацията. Изригването в събота е било толкова мощно, че е било чуто в Аляска и е предизвикало цунами наводнило крайбрежието от Япония до Съединените щати. Информацията за жертви в Тонга все още е непотвърдена.