Гулар от Banque de France за рисковете през 2022г, част 2

Силви Гулар, втори зам.-гуверньор на Banque de France

10:15 | 14 януари 2022
Обновен: 12:17 | 14 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Можете ли да ни кажете кои са основните ви опасения за цените на активите? Има ли корекция в CAC40 или определени сектори? Какво може да се направи, за да се намали подобен риск?

Ако погледнем как миналата година приключи CAC, не става дума за непосредствена тревога. Знаете, че тази година ще бъде важна за монетарните политики.

Следим внимателно какво ще направят Фед и Bank of England, но ЕЦБ ще направи каквото смята за нужно като отчита особената ситуация в еврозоната.

Посочихте ливъриджа в инвестиционните фондове като тревога. Как това се вписва в картината спрямо миналото? Колко се тревожите?

Опитваме се да се учим от кризите и от началото на санитарната криза сме наясно с потенциалните рискове. Има дълго развитие. Това са много сложни проблеми, по които не искам да правя обобщения, но за хората, които искат да прочетат, могат да потърсят доклада ни от вторник. Той е на сайта на Banque de France.

Например гледаме какви са последиците от фалита на Archegos в края на март 2021г. Освен това гледаме целия ливъридж, използван от инвестиционните фондове. Вършим си работата и ще видим какво ще стане в контекста, който вероятно е съвсем различен..

Ако мога да кажа нещо – дори не знаем – и това не е от компетенциите на централната банка – не знаем как ще се развие санитарната ситуация.

Бихте ли оценили това момента като кръстопът? За най-трудния момент за финансовите пазари и централните банки от последните 5-6г заради всички фактори, които са включени и факта, че може да има грешка в политиките или някакъв шок за системата?

Винаги трябва да си предпазлив на този пост. Но честно казано, това, което преживяхме в края на март 2020г бе особен момент. Нямахме лечение, нямахме идея как ще се развият нещата. И направихме всичко по силите си. За пръв път имаше паралелни усилия от страна на централните банки и правителствата.

Ако се върнем 2г назад, когато нямаше идея за вируса, когато той бе неизвестен, нямахме ваксини и сравним с днешния момент, не казвам, че всичко е прекрасно, но успяваме да се справим с това предизвикателство.

Не бих казала, че сме в някаква по-тежка ситуация.

Отново, искам да подчертая структурните проблеми. Споменахме също така и кибератаките в доклада си. Споменахме дълга, защото той следи ситуацията във Франция.

Чудесно е, че миналата година правителството реагира. Трябва да разполагате с някакво пространство за маневриране, когато сте начело, ако се появи нещо ново. Никой не знае каква нова криза. Споменахте преди малко геополитическата ситуация, която е доста напрегната.

Значи трябва да поставим под контрол френския дълг, да го държим под контрол за бъдещите поколения.