ОИСР: Централните банки трябва да осъзнаят инфлационния натиск

Лоранс Буун, главен икономист на ОИСР

21:26 | 2 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Говорим за цикъла от повишения на лихвите от Фед, за Bank of England, която минава на сходен работен режим, а същевременно вие виждате възможност новите варианти да забавят икономиката. Какъв е рискът да се окажем в забавящ се икономически ръст и растяща инфлация, а централните банки да са принудени да затягат политиките си в тези условия?

Има много неизвестни и няма съмнение, че новият вариант повишава несигурността. Едно от нещата, за които сме категорични е, че няма политика, което да е подходяща за всички. Инфлацията в САЩ е много различна от инфлацията в Азия, например в Китай или Индия, както и от тази в Европа или Великобритания.

По тази причина, ние отправяме много ясно послание: ако инфлационният натиск  произтича от затруднения в снабдяването, то централните банки трябва да го осъзнаят.

Когато възстановяването е набрало значителна инерция, когато има свръх търсене, а заетостта се е върнала на предишните си нива, то тогава, нормализацията на паричната политика не е нещо необичайно и би трябвало да се направи.