Фед: Омикрон крие отрицателни икономически рискове, част 1

Джеръм Пауъл, председател на Фед

16:35 | 1 декември 2021
Обновен: 16:42 | 1 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Икономиката продължи да укрепва. Ръстът на случаите на Делта варианта временно забави растежа й през миналото лято и ограничи предишния бърз растеж на разходите на домакинствата и бизнеса, засили затрудненията при веригите за доставки и в някои случаи не позволи на хората да се върнат на работа или да търсят работа.

Фискалната и паричната политика и здравите финансови позиции на домакинствата и предприятията продължават да поддържат и създават търсене.

Последните данни показват, че спадът в случаите на заразени след септември съответства на ръста на икономическия растеж.

БВП изглежда продължава да нараства стабилно с около 5 процента през 2021 г., най-бързият темп от много години.

Както и при цялостната икономическа активност, условията на пазара на труда продължават да се подобряват.

Делта вариантът допринесе за по-бавния растеж на работните места това лято като факторите, свързани с пандемията, нуждите от грижи и страховете от вируса задържаха някои хора далеч от работната сила, въпреки силното търсене на работници.

Въпреки това през октомври видяхме ръст на заетите работните места от петстотин тридесет и една хиляди, а равнището на безработицата спадна до 4.6%, което показва възстановяване на темповете на подобряване на пазара на труда.

Все още има какво да се покрие, за да се постигне максимална трудова заетост, както по отношение на заетостта, така и при участието на работната сила и очакваме напредъкът да продължи.

Икономическият спад не е еднакъв и тези, които са най-малко способни да поемат тежестта му са най-сериозно засегнати.

Въпреки напредъка безработицата продължава да намалява непропорционално при афро-американците и латиноамериканците.

Вижте втора част на видеото.