Д-р Амеш Адалджа: Антивирусните препарати не заменят ваксините, част 2

Д-р Амеш Адалджа, Джон Хопкинс Център за здравна безопасност, Johns Hopkins

11:38 | 29 ноември 2021
Обновен: 13:43 | 29 ноември 2021
Преводач: Петя Кушева

Никога не съм смятал, че затварянето е уместно. Мисля, че когато прибягваме към затваряне това показва, че сме се провалили във всички други политики и използването на затваряне сега в ерата на ваксините, когато имаме бързи тестове, за да могат хората да узнаят статуса си не мисля, че има смисъл. Не е изненадващо че виждате тази обратна реакция в Европа. Очаквам да стане по-лошо. Това, което Европа трябва да прави, е едновременно с насърчаване на ваксинациите, с помощта на бързите тестове хората да изясняват статуса си, за да могат да продължат живота си, ако не са ваксинирани.

Много частни фирми трябва да опитат да изискват ваксини като условие за работа. Това е много по-добре, отколкото затварянето на такъв късен етап в пандемията.

Амеш, имайки предвид факта, че има толкова голяма опозиция и насилствени протести, какви според Вас са мотивите на здравните служители, които подкрепят подобни политики?

Не ми я ясно. Много от тях са притеснени, че болниците им изпадат в криза и със сигурност на места в Европа като Австрия, Румъния, България се тревожат за болничния си капацитет и вероятно това е причината.

На други места, където виждаме случаи на зараза, не се стига до хоспитализации.

Това вероятно е така защото хората не разбират, че винаги ще имаме приливи и отливи на този вирус и той няма да изчезне. И стига да се поддържа спектъра на заболяването в лека форма, това е управляем проблем.

Но в момента мисля, че все още имаме смесени съобщения за това какви са общите цели в Съединените щати, както и в света относно Covid-19, защото много хора не са готови да приемат, че вирусът ще остане при нас и нашата цел е да го укротим. А ваксината е най-добрият начин да го направим.

Д-р Адалджа, по този въпрос, ако това ще стане ендемично, ако това е нещо, с което винаги ще трябва да живеем, в кой момент да започнем да третираме този вирус, подобно на други такива като грипа, при който да, може да имаш грип и си стоиш вкъщи, не ходиш на работа ако кихаш и не се чувстваш добре, но не си карантиниран 10 дни. Ще успеем ли някога да се отнасяме към него по различен начин?

Мисля, че ще стигнем и до там. Написах статия преди няколко седмици за извън ограниченията. Трябва да започнем да мислим извън ограниченията.

Имаме способността, например, да тестваме хората, за да знаят дали са заразни или не и това може в крайна сметка да замени самоизолацията. Но най-важното нещо, което трябва да се случи е да накараме болниците да не се притесняват за капацитета си. Това за мен е най-големият повратен момент от острата фаза на пандемията към ендемичност, когато болницата не се притеснява за капацитета си.

В Съединените щати много болници са стигнали до там, но има места, включително в родния ми град, северно от Питсбърг, където 30 процента от болните им са пациенти с Covid-19. Не може да е така и при това да успявате да управлявате болницата нормално.

Това е най-големият проблем или най-голямото препятствие, пред което сме изправени - да разсеем тази тревожност за капацитета на болниците.