Какви са иновациите в строителния сектор

Снежана Семова, управител на Сен Гобен Констракшън Продъктс, направление Weber, Бизнес среща, 15.01.2020

20:30 | 15 януари 2020
Снежана Семова. Снимка: Bloomberg TV България
Снежана Семова. Снимка: Bloomberg TV България

Между 2001 г. и 2008 г. бяха най-хубавите години за строителния бранш преди кризата и процесите се случваха много бързо. Трябваше много бързо да се изгради екип. Това каза Снежана Семова, управител на Сен Гобен Констракшън Продъктс, направление Weber, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева

По думите й българският пазар в момента е успокоен. "Преди 1 година имаше доста сигнали, че се очаква втора криза. Това, което виждаме на основните пазари - в София и по Черноморието, също и в Пловдив, са за много добри ръстове на строителство", посочи тя. 

Като част от голяма корпорация, тя е имала информация, че кризата се задава една година преди това.

"Ние имахме план, по който да се подготвим и да излезем с минимални загуби от това", каза тя и доказателство е, че не са съкратили хора, а през 2011 г. са отворили втория си завод във Варна, след първия през 2009 г. в Костинброд.

"Кризата за нас беше по-скоро възможност", посочи Семова. 

"За всеки един бизнес е добре да има стабилност, за да може всеки да планира капацитети, инвестиции". 

По думите й браншът е благодарен на всички производители, които инвестират в развойна дейност.

"Производителите изкарват на пазара нови решения, които са още по-енергийно ефективни". 

Тя даде пример с това, че ако първите изолации са били 5 см и това е било добре, сега изолационният материал е между 10 и 15 см. "Енергийната ефективност е задължителна при новото строителство", посочи гостът. 

В края на месеца Снежана Семова поема по нов път. 

"Това решение ми коства повече от 5 години да бъде взето. Трансформацията е нещо, което наблюдаваме в цял свят и това се вижда навсякъде", посочи Семова и допълни, че не иска да изпуска тази възможност. 

Новият път ще е свързан с личния й опит на ръководител. 

"И това може да се прилага във всички сфери. Подходът към пазара е един, потребителят също. Потребителската нагласа и мнение е нещо, което всеки един трябва да има предвид". 

"Креативната част на бизнеса е да решиш къде е твоето място, от къде може да излезе интересен бизнес. Да излезеш с правилния продукт или решение, за да го облечеш с правилната услуга, за да стигне бързо до клиента. Никой мениджър не го прави сам, а с екипа си", споделя за опита си тя. 

По думите могат да се изградят много от нещата, с които да се стане добър мениджър, но за лидерството се изисква химия, която човек притежава. 

Семова е машинен инженер, завършила е специалност "текстилна техника", винаги е имала афинитет към модата. Докато е студент започва да работи в строителна компания, а после продължава кариерата си в този сектор. От 1995 г. до 2020 г. са се случили толкова неща в строителния бранш, като по думите й това е бранш, който предлага много предизвикателства и развитие. 

Гледайте цели разговор във видеото