Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Предизвикателството да продаваш луксозни имоти

Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates, Бизнес среща, 03.07.2018

21:30 | 3 юли 2018
Автор: Катерина Хапсали
Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много хора мислят, че луксозните имоти са скъпи. Това не е най-основната характеристика, за да се нарече един имот луксозен. При продажбата на луксозни имоти една от основните цели на брокерите е да направят един клиент дългосрочен, да се върне отново при тях и да ги препоръча. Това коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева. 

Цялата кариера на Весела Илиева е преминала в сферата на недвижимите имоти, като от деветнадесет годишна тя е в този бизнес. Тя сподели, че е истинско предизвикателство да бъдеш брокер, защото към момента в този бранш няма регулатори и няма конкретни правила за работа.

„По-скоро самите фирми и бизнес са се опитали в годините да създадат свои правила. Сами трябва да образоваме и клиентите какво е тази услуга брокер, защо трябва да ни плащат, какво трябва да правим ние за тях, какво трябва те да очакват от нас и как наистина професионално да си свършим работата. Според мен все още имаме какво да учим и в двете посоки, а и все още няма професионално училище, което да подготви и лицензира брокерите“.

Илиева сподели, че разликата между продажбата на по-скъпи и среден клас имоти е по-скоро в отношението към клиента. Тя поясни, че колкото по-висок е сегментът, толкова по-големи са изискванията на клиентите и съответно услугите, който брокерите трябва да предоставят на клиентите.

„Пакетът, който трябва да направим, е доста по-пълен и наистина се изисква много повече внимание към клиента. В сделките с луксозни имоти са по-малко на брой, но се работи с доста по-изискващи и подготвени клиенти“.

При луксозните имоти не се взима толкова рационално решение - колко точно е цената на кв.м. или кой етаж е на по-добра цена, там решението се взима заради усещането, поясни още Илиева.

„Затова аз казвам, че нашите клиенти взимат емоционално решение. Те трябва да влязат и да усетят, че в този имот те се чувстват успели, щастливи и той отговаря на стандарта им. Разбира се, важно е и кои са съседите. Това може да направи една сграда престижна и ексклузивна само заради това кой живее в нея. Или историята на тази сграда – кой преди това е живял в нея. Много често за някой имоти това помага – кой е живял там, кой живее в нея, кой я е построил. Това може да развали имиджа или да повиши цената“.

Повече за търсенето на пазара, какво прави един имот луксозен и какво се търси днес в луксозните имоти вижте видео материала.