Google: Pixel 6 е на същото ниво като iPhone

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт", 20.10.2021 г.

12:02 | 20 октомври 2021
Обновен: 12:02 | 20 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

След редица провали Google най-накрая иска да играе силна роля на пазара на смартфоните. Рик Остерло, който отговаря за бизнеса със смартфоните на Google от пет години и половина заявява, че новият им Pixel 6 всъщност е първият им голям хит. Като Остерло счита, че новото устройство е на същото ниво като iPhone. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването „Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

Google и смартфоните е с невероятна история на провала досега. С Android технологичната група контролира една от двете подходящи операционни системи за смартфони и много от най-успешните приложения в света. Екипът на старши вицепрезидента Остерло вече се радва на успех с други устройства, като адаптера за стрийминг Chromecast или интелигентния високоговорител Nest Audio.

По думи на госта, пазарният дял на Pixel е хомеопатичен. Според компанията за уеб анализ Statcounter Google държи пазарен дял между 0,5 и 1% на германския пазар на смартфони, а изследователят на световния пазар Counterpoint очаква 0,3%. Производството на последните два модела спря, преди новият модел да излезе на пазара.

Докато Pixel 5 се е предлагал в Германия от големите доставчици на мобилни телефони и Mediamarkt Saturn, неговият наследник ще се продава и чрез бранда Blau на O2, Congstar на Telekom, Otto и сайтове като sparhandy.de - знак, че Google иска да достигне до чувствителните на цените купувачи. Сега всичко това трябва да бъде различно. Остерло обявява, че ще продават Pixel много по-агресивно и Google искат да похарчат много пари за голяма рекламна кампания 

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.