TikTok ще се листва на борсата, ако сделката с Oracle бъде одобрена от Белия дом

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 18.09.2020

11:37 | 18 септември 2020
Обновен: 18:24 | 18 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Новата американска компания, която собственикът на TikTok Bytedance планира да сформира с Oracle, възнамерява да проведе първично публично предлагане след около година. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Според министъра на финансите Стивън Манучин новата компания, която ще се нарича TikTok Global, ще бъде резултат от сделка, наредена от президента Доналд Тръмп миналия месец поради опасения за националната сигурност за китайската собственост на TikTok. "

Според Попов, позовавайки се на информация на Bloomberg News, Министерството на финансите, Bytedance и Oracle са договорили условията за сделката късно в сряда.

"Манучин е изпратил на Bytedance ревизиран списък с условията късно в сряда и компанията и Oracle са го приели. Източници, запознати с въпроса, описват правителствените промени като такива, адресиращи опасенията за националната сигурност и са помолили да не бъдат идентифицирани поради чувствителността на въпроса."

Попов заяви, че служител на администрацията, на когото е обещана анонимност заради обсъждането на чувствителните преговори, е пояснил в четвъртък вечерта, че Тръмп е бил запознат с някои от параметрите на сделката и че президентът не иска Китай да запази контролния пакет в TikTok, който би застрашил лични данни на американците.

Целия технологичен коментар вижте във видеото.

Още технологични новини и коментари четете на investor.bg