Google с инвестиция за 736 млн. долара в Австралия

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 16.11.2021

13:00 | 16 ноември 2021
Автор: Михаил Митев

Американският технологичен концерн Google ще инвестира 1 млрд. австралийски долара в Австралия през следващите пет години. Планът се разглежда от наблюдатели и като опит за възстановяване на отношенията месеци след заплахата на компанията да спре услугите си, за да избегне по-строги правителствени регулации. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Основното операционно звено на Alphabet Inc заявява, че планира да разшири облачната си инфраструктура и да създаде изследователски център, в който ще работят австралийски изследователи и инженери, и да си партнира с научната агенция Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO).

Управляващият директор на Google за Австралия Мел Силва, който по-рано тази година заплаши да блокира ползването на търсачката на Google в страната, каза, че планът за разходите ще вкара в страната значителни технологични ресурси и инвестиции.

Федералното правителство трябва да стартира преглед на ефективността на закона през март. Австралия също така заявява, че планира да накара големите интернет компании да поемат юридическа отговорност за клевета и дезинформация, разпространявани на техните платформи - промяна, на която технологичният сектор до голяма степен се противопоставя.

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.